Christer Olsson (M) i Filipstad. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Christer Olsson (M) i Filipstad. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Filipstad

Moderaterna vill styra hur försörjningsstödet används

Christer Olsson (M) om hur han vill betala ut stödet
2:37 min

Ikväll ska kommunfullmäktige i Filipstad diskutera om kommunen ska ändra sitt sätt att betala ut försörjningsstöd på.

Förslaget som ska diskuteras utgår från en australiensisk modell. Enligt det skulle de mesta av pengarna vara vikta till kostnader för exempelvis mat och hyra, resten av summan skulle sättas in på ett kontantkort att användas till vad som helst.

– Tipset fick vi egentligen från Aftonbladet som i en artikel skrev om hur man börjat jobba i Australien. Man betalar ut försörjningsstödet på ett betalkort. 80 procent ska då disponeras för "livets uppehälle" så att säga. Resterande 20 procent sätter man in på ett kontantkort som individen ifråga kan använda som man vill, säger moderaten Christer Olsson, som lämnat in förslaget.

Christer Olsson menar att man genom att styra ekonomin på detta sätt skulle minska kostanaderna för försörjningsstöd och dessutom förbättra för den enskilde individen.

Men skulle ni betala ut mindre om ni gör på detta sätt?

– Vi har ju haft skenande kostnader för försörjningsstödet de senaste åren. Vi ligger på en nivå om 26 miljoner idag. Vårt mål är att få ut folk i arbete och sysselsättning, vilket är det bästa för individen och samhället. Vi tror att det här skulle stimulera en individ att anstränga sig lite extra för att få en annan sysselsättning, säger Christer Olsson.

Enligt Christer Olsson är det inte ovanligt att stödet som betalas ut används till andra saker än "livets nödtorft"

– Vi har haft en stor invandring till Filipstads kommun. Vi vet också att det skickas en del pengar från Sverige hem till familjer eller organisationer. Vi har också en hög grad av missbruk och vi tror att kostnaderna skulle minska om man styrde pengarna på det här sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".