Håkan Svenneling (V).  Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Håkan Svenneling, Vänsterpartiet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

(V) vill sänka riksdagsledamöternas lön

0:55 min

Årets löneökning för de svenska riksdagsledamöterna blir 2,5 procent, det beslutades igår. Men Vänsterpartiet motsätter sig det här, och vill istället sänka lönen med cirka 20 000 kronor.

Höjningen på 2,5 procent är större än på övriga arbetsmarknaden, och innebär att månadslönen blir 65 400 kronor i månaden, en ökning med 1 600 kronor.

Det är Riksdagens arvodesnämnd som beslutar om höjningen, men Vänsterpartiet vill se ett annat system, och en sänkning av arvodet.

– Avståndet mellan den som är folkvald och den som väljer inte ska vara för stort. Lever man i olika ekonomiska världar så tar man också andra ekonomiska beslut, säger Håkan Svenneling, Vänsterpartiets värmländske riksdagsledamot.

Svennelings kollegor i riksdagen, Christian Holm Barenfeld (M) och Pål Jonsson (M), tycker att lönerna är rimliga och huvudargumentet för det är att det är en fristående kommitté som gör bedömningen. Men Håkan Svenneling håller inte med.

– Att vi får ett högre påslag än arbetsmarknaden i övrigt är ett exempel. Man undrar ju vad de bedömer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista