En polis som står vid Sundsta-Älvkullegymnasieet. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
En polis som står vid Sundsta-Älvkullegymnasiet denna morgon. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Nästan hälften av eleverna stannade hemma

0:49 min

Efter gårdagskvällens hot mot Sundsta-Älvkullegymnasiet valde nästan varannan elev att stanna hemma idag.

Hotet mot Sundstagymnasiet framfördes i ett anonymt chattrum igår och blev känt på torsdagskvällen. Imorse presenterades ett hot också mot Nobelgymnasiet.

Men trots polisens närvaro och skolledningens beslut att ändå hålla skolan öppen idag var det många som stannade hemma.

– Det är 831 elever som är frånvarande på Sundsta-Älvkullegymnasiet. På de båda skolorna finns ungefär 2 000 elever så det handlar ungefär 40 procent som inte är i skolan idag, säger Daniel Skålerud som är rektor på Älvkullegymnasiet.

Hur har dagen varit?

– Det har varit en bra dag, en ganska lugn dag. Det är klart att det varit frågor och oro över situationen men en bra dag med något färre elever än vad vi är vana vid, säger Daniel Skålerud.

Enligt rektorn på Nobelgymnasiet, Jan Johansson, har skoldagen där också varit lugn. Där har dock de flesta eleverna varit på plats idag.

Båda skolorna, inklusive Tingvallagymnasiet, har haft polisnärvaro idag. När det gäller Tingvallagymnasiet har det dock inte framförts något direkt hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista