Prata i telefon. Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Norstat medger brister i telefonundersökning

Felaktig uppgift i minst ett fall
0:42 min

Företaget Norstat erkänner nu att man i minst ett fall felaktigt har pekat ut Karlstads kommun som uppdragsgivaren bakom en opinionsundersökning om moskén på Rud.

Som P4 Värmland berättade igår handlar undersökningen om partisympatier och om frågan om en moské i Karlstad.

Norstats vd Henrik Åquist vill inte ställa upp på en bandad intervju men säger till P4 Värmland på fredagen att han nu har lyssnat igenom ett antal inspelningar, inte alla, och att intervjuaren i ett fall säger att undersökningen görs på uppdrag av Karlstads kommun. Men att det i normalfallet sägs att den görs "i kommunen".

Kommunens kommunikationsdirektör, Katarina Lindström, sa igår till P4 Värmland att sammanblandningen är olycklig, eftersom kommunen aldrig skulle beställa den här sortens undersökningar.

Enligt Norstat är undersökningen beställd av norska Sentio. Sentio är ett opinionsföretag, som för ett par år sedan inledde ett samarbete med den omstridda högerpopulistiska sajten Nyheter idag och som vid en rad tillfällen har presenterat partisympatimätningar som kraftigt avviker från andra opinionsinstituts mätningar.

Två av undersökningens tre frågor i det aktuella fallet rör moskéfrågan i Karlstad, bland annat nämns antalet namnunderskrifter för en folkomröstning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".