En man står knästående med sin hund, en tax, framför sig. I bakgrunden höstgula träd.
Eftersöksjägare Peter Wadman med sin starke hjälpreda. Foto: Roy Malmborg Sveriges Radio.

Varning för viltolyckor

4:03 min

Just nu är det stor risk för viltolyckor på våra vägar. Mörker ger en dålig sikt vid vägkanten och viltet rör sig över större delen av dagen.

Peter Wadman är eftersöksjägare och får hjälpa bilister efter viltolyckor. Men det gäller också för bilisten att hjälpa eftersöksjägaren.

– Till 90 procent så sköter sig bilisterna och det är skapligt markerat. Oftast har vi också telefonnummer så att vi kan ringa till dem.

Peter Wadman var dock nyligen med om ett exempel på hur det inte får gå till, där ingen utmärkning gjordes.

– Det var en bil som körde på ett rådjur och som inte stannade utan fortsatte.

Det var en efterföljande bil som stannade och ringde polisen och som berättat hur det gick till. Den påkörande bilisten hade dock i ett senare skede ringt polisen. Det är dock väldigt viktigt att genast stanna och ringa 112 och berätta om olyckan och märka ut platsen.

Det här rådjuret blev illa skadat och lade sig i ett djupt dike.

– Båda frambenen var avslagna ovanför leden och så var även bakbenet avslaget.

I Värmland har hitintills i år har enligt Nationella Viltolycksrådet 2500 viltolyckor skett varav 2000 är med rådjur, 300 älg, 35 vildsvin, 3 varg några övriga djur och faktiskt en Örn.

Under hela 2016 var antalet viltolyckor i länet 3500. Då var 3000 med rådjur. Det årets ovanliga viltolycka var en olycka med ren.

Eftersöksjägare Peter Wadman varnar för den här årstiden.

– Det är risk dygnet runt nu. Rådjuren rör sig mycket under hela dagen med att söka mat. Men naturligtvis är det som vanligt vid skymning, kvällar och morgnar som det är extra farligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista