Pensionär vid dator
35 procent av alla företag som ligger utanför storstadsområdena har ägare som har passerat pensionsåldern. Foto: Martina Holmberg / TT

Medarbetarägda företag - modellen att rädda företagen i Värmland

0:55 min

Allt för få vill ta över företagen på landsbygden när ägarna pensioneras, och görs ingenting åt det här kan Värmland i framtiden drabbas av företagsdöden.

En som är orolig för den här utvecklingen är Leif Tyrén, verksamhetsledare på Värmlandskooperativen:

– Jag är riktigt orolig kan jag säga.

35 procent av alla företag som ligger utanför storstadsområdena har ägare som har passerat pensionsåldern och många av dem har inga barn som tar över eller externa entreprenörer, därför måste en ny innovativ affärsmodell hittas enligt Tyrén:

– Ett sätt som vi ser fungerar internationellt i många länder som Frankrike, Storbritannien, Spanien, USA och Kanada är ju att transformera företagen så att de blir medarbetarägda, alltså att medarbetarna kan köpa ut företaget.

Vad är det för fördelar med det?

– Då får vi ju ett företag som ägs utav de som bor på orten och som har hjärta i dess verksamhet och som kan verksamheten. Jag tror att detta även är ett sätt att rädda kvar landsbygden också. Folk kan bo kvar, behålla sina arbetstillfällen och utveckla företagen.

Inom skola, vård och omsorg finns det idag flera medarbetarägda företag i Sverige så kallade personalkooperativ men det finns även några få inom tillverkningsindustrin. Och kan vi bara få till fler medarbetarägda företag i Sverige tror Tyrén att många jobb kan räddas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista