Daniel Schützer (S). Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Daniel Schützer, kommunalråd i Årjäng. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio arkiv.

Kommunalråd JK-anmäler Tullverket

0:52 min

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) anmäler Tullverket till Justitiekanslern. Det handlar om två anmälningar som rör tullstationen i Hån.

Daniel Schützer uppger bland annat att Tullverkets ledning har försökt efterforska vem eller vilka anställda som hösten 2016 läckte uppgifter om planerna på att stänga stationen nattetid till media. Efterforskandet är ett brott mot tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, skriver kommunalrådet.

– Vi har haft samtal med Tullverket och försökt få dem att gå en annan väg men samtalet har inte givit någonting och då tar vi förstås sista chansen också.  Det är ett lagbrott att efterfråga källor, säger Daniel Schützer (S).

Han anser också att stängningen av tullstationen nattetid strider mot en EU-förordning.

– Vi anser att beslutet strider mot EU:s regler. Jag skulle vilja att man omprövar sitt beslut angående stängningen och dessutom vore det nog nyttigt att någon tog tag i den där tysthetskulturen som de odlar, säger Daniel Schützer (S).

Tullverket säger till P4 Värmland att man har tagit del av Årjängs anmälan via medier under fredagseftermiddagen, och att man tar anklagelserna på största allvar. Myndigheten väljer nu att invänta Justitiekanslerns bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista