Man framför en provsal på universitetet
Studievägledaren Fredrik Olsson. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio arkiv.

Vaksamhet för att minska fuskrisk på högskoleprovet

0:58 min

Just nu pågår högskoleprovet för fullt runtom i landet, och det är färre än vanligt som skriver det. I Värmland har 1350 personer anmält sig. För att minska fuskrisken delas proven nu ut i förseglade kuvert.

Högskoleprovet är en viktig chans för många att ta sig in på universitet och högskolor, och fuskande provskrivare har varit ett återkommande problem de senaste åren på olika håll i Sverige. Tidigare i år avslöjade till exempel SVT:s program Dold att minst 60 personer ska ha fuskat på vårens prov.

Med den moderna tekniken har avancerade fuskmetoder uppstått, konstaterar studievägledaren Fredrik Olsson, som P4 Värmland träffar medan provskrivandet pågår för fullt på Karlstads universitet.

– Det finns avancerat fusk med elektronisk utrustning, där man får svaren genom en hörsnäcka. Något sådant har vi inte hittat här i Värmland, än ska jag säga. Det har varit lite mindre småfadäser, någon som har skrivit lite för länge eller inte har följt instruktionerna. Men vi måste vara vaksamma, vi kan inte utgå från att det inte finns här, säger Fredrik Olsson.

Vad gör ni i år mot fusket?

– Ja, en nyhet är att provhäftena med frågorna nu kommer i förseglade kuvert till varje provdeltagare när vi delar ut dem. Så att ingen kan ta del av frågorna i förväg, inte ens vi som jobbar med provet.

Att färre skriver provet i år hänger bland annat ihop med årskullarnas storlek.

– Det är ganska små kullar i 00, 99 och 98. En bra arbetsmarknad, det är många som får jobb och väntar med högskolestudier. Och en lite kortare anmälningstid i år, som gör att en del kanske har missat att anmäla sig, säger Fredrik Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista