Elever på det danska projektet Drengeakademins sommarläger. Foto: Løkkefonden.
1 av 2
Elever på det danska projektet Drengeakademins sommarläger. Foto: Løkkefonden.
Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstads kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstads kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Värmland kan kopiera dansk drengeakademi

4:35 min

Värmland kan bli bland de första i Sverige att testa det danska projektet Drengeakademin, som riktas till högstadiepojkar.

I förstudien utreds om projektet skulle kunna göras här i Värmland och hur det kan finansieras. Man har även gjort studiebesök på Drengeakademins sommarläger.

Karlstads kommuns skoldirektör Maria Kjällström är positiv.

– Vi har fått ett gott intryck. Det verkar vara energi och lust, pojkarna som vi har sett i verksamheten verkar vilja vara där och de verkar ha roligt. Och de verkar stolta över sina framgångar. Det som slog dem som var där var att man kände ganska direkt att det här är värme, det är god stämning mellan pojkarna, och mellan pojkarna och ledarna, säger Maria Kjällström till P4 Värmland.

Det verkar vara energi och lust, pojkarna som vi har sett i verksamheten verkar vilja vara där och de verkar ha roligt"

Danska Drengeakademins upplägg handlar om att pojkarna både ska förbättra sina kunskaper och få personlig och social utveckling. Pojkarna deltar i ett två veckor långt sommarläger, som följs av ett ettårigt mentorsprogram.

Bakom det danska projektet står Løkkefonden, som startades av landets statsminister Lars Løkke Rasmussen. Bakgrunden är att pojkar i Danmark, precis som i Sverige, i genomsnitt klarar sig sämre än flickor i skolan.

Hittills har över 400 danska tonårspojkar deltagit i Drengeakademin. Enligt fonden, och forskning från Aarhus universitet, har pojkarna förbättrat sig markant både i stavning, läsning och matematik, och blivit mer skolmotiverade.

Kostnaderna blir ungefär 50 000 kronor per elev"

Nu kan projektet alltså vara på väg till Värmland. Skolcheferna i länets kommuner har tillsammans inlett en förstudie.

Hur mycket satsningen skulle kosta är oklart.

– Men vi vet att man tittar på det i Malmö, och de räknar med att de totala kostnaderna blir ungefär 50 000 kronor per elev, säger Maria Kjällström.

Och hon hoppas på samarbete med näringslivet.

– Kanske att de är med och deltar i utförandet. Den som är satt i ledarskapsutveckling i ett företag skulle kunna utveckla sitt ledarskap genom att delta i ett sånt här läger och leda andra unga människor. Det är i alla fall en av idéerna. Vi tror också att studenter som läser till lärare kan tycka att det är ett attraktivt sommarjobb, att få utveckla sin förmåga att leda.

Vi tror också att studenter som läser till lärare kan tycka att det är ett attraktivt sommarjobb, att få utveckla sin förmåga att leda"

Fakta om Drengeakademin:

  • Pojkarna övar på att läsa, stava och räkna.
  • Pojkarna får också fysisk och mental träning.
  • Man jobbar med att utveckla sju utpekade karaktärsdrag, bland annat självkontroll, social intelligens och nyfikenhet. 

Vilka delar som ska kopieras om projektet ska genomföras i Värmland återstår att se. Men Maria Kjällström tror att Drengeakademin kan vara ett bra komplement till all den skolverksamhet kommunen redan har, både under läsåret och på loven.

– Grundskolans verksamhet är ju i första hand att göra grundskolans 178 dagar riktigt bra. Det ägnar vi all huvudsaklig kraft åt. Men vi tittar också på hur vi kan komplettera och skapa ännu mer styrka till de dagarna.

Och namnet Drengeakademin får ni kanske byta ut om ni ska köra det här, så att det inte missuppfattas?

– Ja, det är nog bra om vi har ett lokalt namn, så att alla förstår vad det handlar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista