Ljuständning under #metoo-manifestationen i Kristinehamn. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
1 av 2
Ljusen brann i ett blåsigt Kristinehamn under söndagens #metoo-manifestation. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Kristinehamnsbor #metoo-manifesterade mot sexuella övergrepp

4:25 min

Kristinehamn var en av många platser runtom i landet, där människor idag samlades för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp. Detta efter en vecka där sociala medier har fyllts av personliga historier på det här temat.

– Vi kände att det var viktigt att haka på #metoo och erbjuda en plattform offline, så att säga. Att få mötas och lyfta mäns och killar sexualiserade våld mot kvinnor, säger Sabina Gómez Jansson från arrangerande Kristinehamn för mångfald, till P4 Värmland.

Vad är det viktigaste budskap du vill få fram idag?

– Det är väldigt viktigt att tjejer och kvinnor som har blivit utsatta får känna att skammen och skulden är inte deras. Den ska läggas på de män och killar som utövar våldet. Och vi måste börja arbeta även utanför hashtaggar och manifestationer, det måste bli ett slut på det här våldet. Vi behöver arbeta framåt för att göra praktisk skillnad för tjejer och kvinnor både i Värmland, Sverige och världen, säger Sabina Gómez Jansson, som till vardags jobbar som samordnare i Kristinehamns kommun mot våld i nära relationer.

Och den uppmärksammade #metoo-kampanjen har nu nått högsta politiska nivå i Sverige.

I morgon skickar regeringen en inbjudan till arbetsmarknadens parter om ett möte för att diskutera hur sexuella övergrepp om trakasserier kan förebyggas. Det beskedet lämnade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i samband med dagens manifestation i Stockholm.

– Det här handlar om oerhörda orättvisor. Vi har fått nog, sa Åsa Regnér från scenen på Sergels torg, enligt TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista