Läkemedelschef i landstinget i Värmland, Susanne Carlsson
Susanne Carlsson är läkemedelschef i Landstinget i Värmland. Hon berättar att läkemedelsleverantören Apoex brustit på många punkter. Detta har lett till uppsägning av avtalet. Foto: Malin Björk, P4 Värmland Sveriges Radio

Uppsagt företag får fortsätta leverera läkemedel

1:33 min

Trots att landstinget sagt upp avtalet med det företag som levererar läkemedel till länets sjukhus, vårdcentraler och folktandvårdsmottagningar kommer de fortsätta leverera medicin till och med maj nästa år.

Landstingets läkemedelschef Susanne Carlsson är trots situationen inte orolig för patientsäkerheten.

– Vi har anmält händelsen till läkemedelsverket. De ska granska om de uppfyller kraven som de ska, säger Susanne Carlsson.

Några av de saker leverantören inte uppfyller är bland annat förseningar i leveranser, fel temperatur när medicinerna transporteras , leverans av läkemedel som har för kort hållbarhet. Trots att Landstinget gett läkemedelsleverantören flera chanser att rätta till bristerna händer mycket lite. Framför allt så åtgärdas bristerna allt för långsamt.

– Vi har påtalat brister flera gånger. Visst har de gjort viss förbättringar på vissa punkter, men vi är långt ifrån nöjda om man ser till det avtal vi har idag, säger Susanne Carlsson 

Under upphandlingen så kryssade läkemedelsföretaget Apoex för att de kunde uppfylla samtliga krav Värmlands landsting hade. Apoex vd Jens Berlips vill inte vara med i en intervju men svarar i ett mejl till P4 Värmland att på grund av företagets snabba expansion har de inte hunnit med allt som skulle göras.

Ett nytt kyl- och transportsystem finns nu hos företaget vilket gör att de kan garantera rätt temperatur av de läkemedel som levereras och han säger att de jobbar ständigt för att förbättra sin service och hoppas på fortsatt samarbete med landstinget även efter maj nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista