Jenny Salomonsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Jenny Salomonsson, verksamhetsutvecklare på Rädda barnen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Föräldrastödslinjen firar 20 år

Jenny Salomonsson: De flesta samtal handlar om problem med föräldraskapet
3:36 min

Det är 20 år sedan som Rädda barnen startade en föräldrastödslinje. Dit kan föräldrar ringa när det krånglar i livet och man behöver råd om sitt föräldraskap.

De som svarar när man ringer Rädda barnen hjälptelefon är anonyma, vi har pratat med en av dem som man kan komma fram till om man ringer föräldrastödslinjen.

– Min erfarenhet är att de som ringer har tänkt väldigt mycket innan de ringer. För det mesta vill de få bekräftat att man tänkt rätt. Kanske att vi också kan medverka till att de ser på sitt problem från en annan vinkel. Det tycker jag nog att vi kan hjälpa dem med, säger en kvinna som svarar på frågor från oroliga föräldrar.

Jenny Salomonsson från Rädda barnen, vilken erfarenhet har de som svarar på samtalen?

– Tanken med föräldratelefonen är att man ska vara en stöttande medmänniska. Man ska inte sitta på någon specialkunskap som gör att man jobbar i ett behandlande syfte. Det är helt vanliga människor med erfarenhet från föräldraskap som svarar.

Vad är det för typ av frågor som ställs?

– Den största delen av samtalen handlar om att man har lite problem med föräldraskapet. Det är barn som mår dåligt, det är också problem som har att göra med skilsmässor. Det finns också en liten del som frågar om barn som blivit utsatta för kränkande behandling. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".