Entrén Nobelgymnasiet och en infälld bild av ett hot på sociala medier. Foto Sveriges Radio och Skärmdump.
Även Nobelgymnasiet mottog ett hot på fredagsmorgonen. Foto: Sveriges Radio och Skärmdump.

Skolans agerande ifrågasätts efter sexuella trakasserier i chattforum

14 min

Mediebilden stämde inte med verkligheten och skolans agerande var dåligt. Det anser Sofia Magnusson, förälder till en elev på Älvkullegymnasiet där många elever valde att stanna hemma i fredags efter ett uppmärksammat hot.

Det var i torsdags som hotet framfördes i ett anonymt chattforum under föreläsningar om psykisk ohälsa. Chatten spårade snabbt ur med sexistiska kommentarer och sexuella trakasserier av de två kvinnliga föreläsarna. I chatten skrev också en elev ett diffust hot om att han skulle ta med ett ovanligt vapen till skolan. Sofia Magnusson anser att skolan borde ha modererat chatten, och agerat direkt.

- Varför sa man okej till att ha ett öppet chattforum överhuvudtaget och vart var de vuxna? När den första sexistiska kommentaren kom borde någon ha stoppat det.

Hon anser också att media rapporterade alltför alarmistiskt om hotet och att historien fick orimliga proportioner.

- Jag tycker traditionell massmedia har ett stort ansvar här. Det var stora nyhetsartiklar och media borde ha varit övertydliga med att det här var ett ganska oseriöst hot som polisen inte såg så allvarligt på, tycker Sofia Magnusson.

Polisens insatsledare Jesper Lindström håller inte med om att skolan brustit i sitt agerande:

- Nej, jag tycker skolan tog sitt ansvar jättebra, säger han.

Daniel Skålerud är rektor på Älvkullegymnasiet:

- Man kan alltid diskutera vilka växlar som dras, men utifrån mitt perspektiv så gjorde vi helt rätt saker. Vi gjorde en bedömning tillsammans med polisen, och jag tycker att den var rätt.

Däremot när det gäller det chattforum där hotet dök upp, är rektorn självkritisk.

- Det är alltid lätt att vara efterklok, men det är nog så att vi borde ha modererat den chattfunktionen, och vi borde ha haft större vuxennärvaro i aulan under föreläsningen. Det tror jag var grunden till att man hade lite roligt på andras bekostnad, säger Daniel Skålerud.

Skolan kommer nu jobba vidare med elevernas värdegrund, bland annat i form av en enkät till alla elever där de får berätta om hur de upplever sin lärmiljö.

-  Det är ju något vi måste jobba mycket med framöver, att alla uppmärksammar och agerar och säger "det här är inte okej".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista