Vegetarisk mat, Alain Grenard. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Alain Grenard, kostchef Karlstad, berättar att allt fler elever på skolorna i Karlstad väljer ett vegetariskt alternativ. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Allt fler elever i Karlstad väjer vegetariskt

Kostchefen: Mitt mål är att få elever in i matsalen
3:44 min

Under de senaste fyra åren så har antalet elever på Sundsta- och Älvkullegymnasiet börjat äta allt mer vegetariskt. Man har gått från 30 till flera hundra portioner om dagen.

– Vi har lagt mycket jobb på kvalitén på den vegetariska rätten. Det är nog det som gör att eleverna själva väljer att ta ett vegetariskt alternativ., säger Alain Grenard, kostchef inom gymnasieförvaltningen för Karlstad och Hammarö.

Hur märker du att ungdomarna blir medvetna om vad de vill äta?

– De säger det, vi har ju matråd. De talar om för oss att de gärna vill ha vegetarisk. De vill gärna göra en miljöinsats och kasta mindre mat. De talar om för oss vad de vill och vi försöker svara på det, säger Alain Grenard och fortsätter:

– Våra kockar är stolta över det vegetariska alternativet och de tycker att de är roligt. Mitt mål är inte att göra alla till vegetarianer, mitt mål är att få eleverna in i matsalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".