Fler och fler tycker att skönhetsingrepp är ok. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Mario Vedder/TT.
1 av 2
Regeringen ska utreda skönhetsindustrin. Foto: Mario Vedder/TT.
Kathrin Mörtel. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kathrin Mörtel, på Karlstad Hudklinik, välkomnar den här utredningen. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Regeringen ska utreda skönhetsindustrin

1:10 min

Den som skadas av skönhetsingrepp har i dag i princip ingenstans att vända sig. Nu vill regeringen ändra på det här och vill att Socialstyrelsen ska utreda hur skyddet kan stärkas.

Kathrin Mörtel, på Karlstad Hudklinik, välkomnar den här utredningen:

– Det här är något som har behövts länge och som vi har efterfrågat i branschen, så vi är nöjda med det här. Vi hoppas att det ska bli ett bättre skydd både för dem som kommer och utför behandlingar och för oss som arbetar med det här för det skulle ge oss högre legitimitet också.

Enligt Mörtel finns det inget regelverk idag och med det är det ingen som bryter mot några regler eller är olaglig. Hon tycker att kritiken bör riktas mot regeringen som inte tagit tag i det här tidigare.

Ska man göra ett skönhetsingrepp finns det en del saker som man som konsument eller patient bör tänka på enligt Bosse Lång som är vägledare på Konsumentverket:

– Ställ många frågor till den som ska utföra ingreppet och försäkra dig om att den har rätt utbildning och rätt kompetens. Att det finns försäkringar som täcker upp om någonting går fel och ta referenser. Som alltid när man köper tjänster, har dem gjort det här förut och hur blev resultatet.

Att tänka på-lista:

  • Sök information om företaget och kontrollera att det är seriöst och kompetent. Om det är anslutet till en branschorganisation har oftast vissa kompetenskrav ställts på företaget.
  • Kontrollera att företaget har en ansvarsförsäkring.
  • Läs villkoren i försäkringen, så att du vet vad som gäller.
  • Läs villkoren i avtalet med företaget för att se vad som gäller om du skadas eller om resultatet inte blir som du önskar.
  • Rådgör med den som ska utföra behandlingen och fråga om vilka risker det finns i samband med behandlingen.

Läs mer på Hallå konsument!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista