Nappar på en vägg. Foto: Alf Pergeman/TT.
Blir det nattöppet för förskolebarnen i Säffle? Det beslutas i vår, när föräldrarna har sagt sitt. Foto: Alf Pergeman/TT.
Säffle

Föräldrarna avgör - nattis eller kvällis?

1:31 min

Nästa år kommer det att erbjudas barnomsorg på obekväm arbetstid i Säffle. Men om det blir nattis eller kvällsöppet är inte klart än – föräldrarna avgör.

Nu ska kommunen gå ut med en enkät, berättar Erica Andrén, som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

– Vi behöver veta vilket behov föräldrarna har utanför förskolans tider, det vill säga efter klockan 18 på kvällen och före klockan 6 på morgonen, säger hon.

Alternativen som kommunen arbetar med är att ha barnomsorg på kvällstid eller hela nätter, och man vill också veta hur behovet ser ut på helger.

Det är kommunstyrelsen som har beslutat att satsa på barnomsorg på obekväm tid, och man har avsatt 1,8 miljoner kronor. 

– Många arbetsplatser har arbetstider som inte är mellan 7 och 16. Det är många kvinnor som kanske är ensamstående, som har de arbetstiderna. Skulle vi inte ha den uppbackningen kanske man väljer att inte arbeta överhuvudtaget, det tycker vi är sämre, säger Dag Rogne (C) som är kommunstyrelsens ordförande.

2015 gjordes en liknande undersökning bland föräldrarna, som ledde till att det inte blev något nattis eftersom kommunen inte såg att det fanns tillräckligt stort intresse. Så skulle det kunna bli även denna gång, säger Erica Andrén.

– Visst, den möjligheten finns. Men jag tror att det är viktigt att alla vårdnadshavare nås av informationen att vi kan tänka oss att ordna en sån här verksamhet om behovet finns. Så det är viktigt att vi marknadsför den här möjligheten.

Och Dag Rogne tror att behovet kan växa, när man väl är igång:

– Det verkar som att på de orter där man har dragit igång, så ökar behovet efterhand som man vet att det finns stabil hjälp att få, så att man vågar söka jobb med obekväm arbetstid, säger han.

Frågan ska upp i kommunfullmäktige den 6 november, det finns enligt Dag Rogne en stor politisk majoritet för att införa någon form av barnomsorg på kvälls- eller nattid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista