Efterlyser listningstak på vårdcentralerna

5:07 min

En gräns för hur många patienter som kan lista sig på vårdcentralerna skulle få fler allmänläkare att återvända till primärvården. Det tror distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma.

Landstinget i Värmlands kostnader för hyrläkare skjuter återigen i höjden. Grundorsaken är att det är svårt att rekrytera läkare, främst inom primärvården. Marina Tuutma, ordförande i svenska distriktsläkarföreningen, anser att det stora problemet är att det inte finns något listningstak på vårdcentralerna.

- Man kan inte ta hand om hur många som helst. Många av våra kolleger väljer att byta från landstinget till privat vårdcentral, eller att bli hyrläkare. Den största orsaken är det oändliga uppdraget, säger Marina Tuutma.

Efter att en kollega nyligen sagt upp sig på den vårdcentral hon själv jobbar på i Karlstad har man nu 9 000 listade patienter på 1,25 % läkartjänst. Hyrläkare är ett måste för att klara verksamheten:

- Vi är väldigt beroende av dem, och det handlar inte bara om oss som jobbar, det handlar om våra patienter. De har laglig rätt att få vård, säger Marina Tuutma.

Ruds vårdcentral, där Marina Tuutma jobbar, är också den vårdcentral i Värmland som lyckas sämst med att uppfylla vårdgarantin. Bara 69 procent av patienterna hade efter bedömning av vårdpersonal fått en besökstid inom sju dagar. Det visar Väntetiden i Vårdens siffror för våren 2017.

- Om man är så få på så många patienter, då måste man göra vissa prioriteringar. Men den som idag inte är så sjuk kan ju bli mycket sjukare om de får vänta, säger Marina Tuutma.

I november ska landstinget börja med ett nytt arbetssätt, BEON (bästa effektiva omhändertagandenivå), som går ut på att patienter kan få träffa andra yrkesgrupper, exempelvis sjuksköterskor istället för en läkare. Detta som ett sätt att få ner kostnaderna för hyrläkare. Men Marina Tuutma är orolig för hur det ska fungera:

- Våra sjuksköterskor inom primärvården går redan på knäna och avlastar oss redan nu. Och de har ju sina arbetsuppgifter, vem tar över dem? Då måste man ju anställa fler, men det går inte att få tag på nya distriktssköterskor heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista