Vårdpersonal
Foto: Claudio Bresciani/TT

Lång väntan på AT-tjänst för blivande läkare

1:01 min

Trots att det råder läkarbrist i Sverige får utexaminerade läkare vänta länge på att göra den AT som ger dem legitimation. I Värmland är väntetiden i genomsnitt nio månader i år.

I brist på offentlig statistik som visar hur många AT-platser landstingen erbjuder har SYLF, Sveriges yngre läkares förening, tagit fram egen. Där kan man se att väntetiden på en AT-plats i Värmland ökade från ett halvår 2015 till nio månader i år.

Att köerna till AT-platser blir en flaskhals är ett stort problem för hela landet, menar svenska distriktläkarföreningens ordförande, Karlstadsläkaren Marina Tuutma:

- Det är egentligen en absurd situation att när en läkare har tagit examen efter fem och ett halvt år på universitet kan man inte börja jobba, utan de måste vänta från ett halvår upp till två år. Här har alla landsting misslyckats, tycker hon.

En AT ska bestå av minst 18 månaders klinisk tjänstgöring inom sjukvården. Men enligt SYLF är de flesta AT-tjänster idag 21 månader. För att minska väntetiderna anser Sveriges yngre läkares förening att 18 månader borde räcka.

Den genomsnittliga väntetiden på AT-tjänst i hela landet är i år 10 månader. Samtidigt visar SYLF:s statistik att antalet AT-platser i Värmland blivit fler i år, då de utökats från 40 till 48 platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista