Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler översvämningar runt Vänern i framtiden

Publicerat tisdag 24 oktober 2017 kl 16.17
Anna Eklund, SMHI: "Större översvämningsrisk"
(6:41 min)
Vänern. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Vänern sedd från Bonäsudden på Hammarö. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

SMHI:s rapport om Vänern pekar på problem med både höga och låga vattennivåer i framtiden. En ökad översvämningsrisk under vintern och problem för sjöfarten under sommaren bland annat.

Det var länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland som bjöd in till informationsmötet och på plats fanns representanter från berörda kommuner, Sjöfartsverket och Boverket.

– Det som man kan se är att det kommer att bli vanligare med höga vattennivåer i Vänern och det kommer också att bli vanligare med låga vattennivåer faktiskt. Det här beror på att nederbörden beräknas öka i framtida klimat och man får inte några stabila vintrar där det ligger snö länge utan man får mer regn under vintertid och det gör att nivåerna under vintern räknas stiga. Men sedan på sommaren då får man en högre avdunstning eftersom temperaturen stiger i ett varmare klimat och då är det mer vatten som försvinner den vägen då och därför får vi de här låga nivåerna, säger Anna Eklund som är hydrolog på SMHI och projektledare för beräkningen.

För Länsstyrelsen i Värmland blir nu jobbet att ändra i länsstyrelsens bedömning av de berörda kommunernas planering. Kommunerna kommer också att få ta del av rapporten som underlag till deras planering för vattennära byggande och skydd av befintlig verksamhet.

– Det man kan säga allmänt som jag ser som en stor fara är om man börjar att ge sig in på millimeterjakt. Om man bygger precis enligt de här nya värdena. För det kan ju vara så att man har räknat fel. Vi siar faktiskt om framtiden och det är alltid svårt. Så att jag skulle vilja att vi allihopa tar till rejäla marginaler i vår nyproduktion, säger Leif Gustavsson som är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".