Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
Karlstad

SD-undersökning: Ja till moské och folkomröstning

Det var Sverigedemokraterna som hade beställt den uppmärksammade opinionsundersökningen som genomförts i Karlstad. Frågorna gällde den planerade moskén.

Mätningen, som har gjorts med 1 200 Karlstadsbor, visar att 49 procent av Karlstadsborna säger ja till bygget av en moské, medan 30 procent säger nej och 21 procent har uppgett att de är osäkra.

Enligt undersökningen vill 46 procent att det ska hållas en folkomröstning om moskén, en fråga som Sverigedemokraterna har drivit men som kommunstyrelsen sade nej till i förra veckan. 40 procent av de intervjuade Karlstadsborna vill inte ha en sån omröstning och 14 procent har svarat att de är osäkra.

– Denna undersökning påvisar Karlstadsbornas vilja, över partigränserna, att majoriteten vill att kommuninvånarna själva ska avgöra denna debatterade fråga, säger Sverigedemokraternas distriktsordförande Runar Filper i ett pressmeddelande.

Opinionsundersökningen fick kritik, eftersom flera av de tillfrågade uppfattade att det var Karlstads kommun som låg bakom opinionsmätningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".