Christina Gren, ägare av en bilbärgningsfirma i Deje, uppmanar alla att byta till vinterdäck redan nu.
Christina Gren, ägare av en bilbärgningsfirma i Deje, uppmanar alla att byta till vinterdäck redan nu. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Dags att byta till vinterdäck

0:36 min

Det är drygt en månad kvar tills man måste ha vinterdäck på sin bil om det är vinterväglag. Men Christina Gren som äger en bilbärgningsfirma i Deje tycker att man ska byta redan nu.

– Jag tycker en kan byta redan nu. Många har dåliga sommardäck och de är livsfarliga när det blir såhär. Minsta lilla halka, eller till och med blötan som är i dag kan ställa till det, säger Christina Gren.

Hur ser den här perioden ut för er som kör bärgningsbil? 

– Blir det en frostmorgon då blir det ju bärgningar. Kommer det snö då ser folk att det är halkigt, men är det mörkt och svarthalka som vi kallar det, då tänker de inte på det.

Om det är eller befaras bli vinterväglag ska man ha vinterdäck eller dubbdäck på sitt fordon. I övrigt är dubbdäck tillåtet under perioden 1 oktober-15 april. Vinterdäck ska du ha på 1 december-31 mars om det är vinterväglag, enligt Transportstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista