Arvika sjukhus
Foto: Landstinget i Värmland

Väntan på AT-tjänst ökar kraftigt i Värmland

1:01 min

Väntetiderna för blivande läkare har ökat med nästan 90 procent i Värmland sen 2008. Det visar SYLF, Sveriges yngre läkares förenings, nya rapport.

AT, allmäntjänstgöring, är ett krav för att utexaminerade läkare ska få läkarlegitimation. Det är landstingens uppgift att tillhandahålla AT-platser. Men väntan kan bli lång för en blivande läkare.

En dagsfärsk rapport från SYLF visar att väntetiden i Värmland ökat från knappt fem månader 2008 till drygt nio månader 2017.

- Det är tråkigt naturligtvis och det är ingenting som vi vill, att det ska vara så, säger landstingets AT-chef Mats Modin.

Sämst ser det ut på sjukhuset i Arvika där väntetiden är ett helt år. På Centralsjukhuset tar det 10 månader att få en AT-tjänst.

Mats Modin menar att landstingen idag inte har resurser att möta upp det kraftigt ökande behovet av AT-platser.

- Antal studerande på läkarutbildningarna har ökats betydligt av staten, men det har ju inte skickats med några pengar för att skapa fler AT-platser. Så det blir en missmatch där.

Förr om åren hade sjukhusen i Värmland svårt att fylla sina AT-platser. Idag är söktrycket stort:

- Vi hade 180 som sökte senast till Karlstad och 107 som sökte till Arvika och Torsby.

 I Värmland har antalet AT-platser utökats i år från 40 till 48.

- Vi kan inte ta emot hur många AT som helst heller, det blir ju en kvalitetssänkning om man skulle öka för mycket, säger Mats Modin.

I hela landet är den genomsnittliga väntetiden på en AT-plats drygt 10 månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista