Var fjärde cyklist kan inte trafikreglerna

2:10 min

Så många som en fjärdedel av cyklisterna saknar tillräckliga kunskaper om vilka trafikregler som gäller. Det visar en studie som Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjort.

Hanan Othman, som till vardags jobbar som energi- och klimatrådgivare i Storfors, Kristinehamn och Filipstad, bekräftar bilden av att detta med cykelregler är svårt:

– Jag känner igen problemet. Vi frågade Kristinehamnsbor om trafikregler i september. De flesta som svarade tyckte att frågorna var ganska svåra och lite förvirrande. Det fanns nästan ingen som kunde alla frågor, säger hon till P4 Värmland.

Kolla in SVT:s film om nio regler du måste kunna i trafiken!

Varför är det så tror du?

– Jag tror att det delvis beror på att reglerna är olika ibland. Cyklar är ju fordon, men när man cyklar följer man regler som gäller för fordon. När man leder en cykeln följer man regler som gäller för gående.

Är reglerna otydliga?

– Jag tror att reglerna är otydliga. Men, varför måste man göra ett prov om trafikregler när man tar körkort men inte om cykelregler när man ska cykla. Det borde vara mer information i alla fall, säger Hannan Othman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista