Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 3
Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
En graf som visar resultatet av en opinionsundersöking. Graf/Sentio.
2 av 3
På frågan "Vill du att det ska hållas en folkomröstning om byggandet av moskén på Rud?" blev svaren dessa Foto: Graf/Sentio.
En graf som visar resultatet av en opinionsundersöking. Graf/Sentio.
3 av 3
På frågan "Tycker du överhuvudtaget att det ska byggas en moské i Karlstad?" blev svaren dessa. Foto: Graf/Sentio.

Positivt både till moské och folkomröstning i SD:s undersökning

0:54 min

Ja till moské i Karlstad, men också ja till en folkomröstning på temat. Det blev resultatet av opinionsundersökning som Sverigedemokraterna har beställt.

46 procent av de 1 200 som svarade ville folkomrösta om moskén på Rud, 40 procent ville det inte.

Samtidigt var det 49 procent som faktiskt vill att en moské ska få byggas i Karlstad, och 30 procent emot. Den delen av undersökningen är Runar Filper, ordförande för Sverigedemokraterna i Värmland, inte lika villig att prata om.

– Det var en följdfråga vi ställde också. Men det som vår egentliga undersökning handlade om var frågeställning nummer ett, om folk vill att det ska folkomröstas om detaljplanen på Rud, det som kommunfullmäktige ska ta ställning till, säger Runar Filper till P4 Värmland.

Så du ångrar att ni ställde frågan om folk är positiva till en moské i Karlstad överhuvudtaget?

– Absolut inte, det är väl jättebra att se vad folk tycker. Det här är ju en jättestor undersökning.

Och det betyder att folk är för, men du vill inte prata om det?

– Jamen, som jag sa, det är ju folkomröstningen vi har fått till ett folkinitiativ om, det som ska tas upp den 23 november. Ingenting annat. Det ska inte tas upp om det ska byggas någon moské överhuvudtaget i Karlstad. Frågeställningen handlar om ifall det ska vara en folkomröstning om detaljplanen på Rud, och där har folk sagt ja till folkomröstning och nej till att det inte ska vara folkomröstning.

Totalt har 1 200 personer svarat på undersökningen, som genomfördes av Norstat på uppdrag av norska opinionsföretaget Sentio, som i sin tur hade fått beställningen av Sverigedemokraterna.

Undersökningen blev omdiskuterad under förra veckan, när Karlstads kommun tog avstånd från den eftersom det fanns intervjuade som uppfattade som att kommunen låg bakom den. Norstat medgav också att man i minst ett fall felaktigt hade sagt att den gjordes på kommunens uppdrag.

Runar Filper ville då inte kommentera om SD var inblandat i undersökningen.

– Förra veckan höll undersökningen på. Vi kan inte gå in och föregå en undersökning och säga att det är vi som har beställt den. Det skulle kunna påverka resultatet nämnvärt, säger Runar Filper om det nu.

Av de 1 200 som svarade på undersökningen säger alltså 46 procent ja till en folkomröstning om detaljplanen som öppnar för en moské på Rud, en detaljplan som kommunfullmäktige röstade ja till i juni. 40 procent i SD:s undersökning säger nej.

Den specifika frågan om man vill ha en moské på Rud eller inte ställs däremot inte. Frågan om inställningen till en moské gäller Karlstad generellt.

Främst är det de som anger att de röstar på SD som säger att de vill folkomrösta. Men Runar Filper framhåller att även majoriten av Moderaternas och Kristdemokraternas väljare enligt undersökningen säger ja till folkomröstning.

Kristdemokraterna är också det enda parti utöver SD där fler av de intervjuade säger sig vara emot en moské i Karlstad överhuvudtaget.

Men urvalet när det gäller KD-väljare är dock mycket litet, bara 19 personer.

HELA intervjun med Runar Filper hittar du under artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista