Lag Edin
Lag Edin vann fyra av fem matcher i Curling Masters i Schweiz. Foto: Team Edin.

Lag Edin jagar ny titel

Niklas Edin "Nu ska vi börja trappa upp formen inför EM och OS"
4:34 min

Förra helgen tog Lag Edin säsongens första tourseger i Schweiz, nu jagar man den andra och likaså en repris på fjolårets succé i Lloydminster, Kanada där man som förste icke-kanadensiska lag vann tävlingen.

Lag Edin från Karlstad Curlingklubb tog säsongens första tourseger i söndags i Schweiz och under natten mot tisdagen knep Team Hasselborg från Sundbybergs Curlingklubb en ny finalplats i stortävlingen Canada Inns Womens classic som man dock förlorade med 4-5 efter skiljeomgång. Båda lagen visar en fantastisk form med siktet inställt på OS i februari.

 Om tre veckor är det dags för EM i Schweiz för både damerna och herrarna men innan det väntar ett par tävlingar i Kanada och idag startar "Masters" i Lloydminster, som är säsongens andra Grand Slam-tävling.

 Full pott i Schweiz förra veckan och nu en tävling som väcker extra härliga känslor då ni är titelförsvarare efter förra årets bragd när ni som första icke-kanadensiska lag vann en Grand Slam titel i Kanada. Hur speciellt är det att vara tillbaka där igen?

 – Ja men det är väldigt kul. Vi vann ju två i rad där och hade ju en bra start på den säsongen. Vi har inte startat den här säsongen riktigt lika bra men med den här segern i Schweiz förra veckan så går vi in i turneringen med högt självförtroende. Blir kul att se vad vi kan göra i den här "slammen". 

 En titel som sedan följdes av ytterligare två Grand Slam titlar som sagt under säsongen. Ni är precis som damerna i Lag Hasselborg världsettor på rankingen. Hur ska ni behålla positionen och fokuset fram till OS?

 – Ja men det blir att försöka hålla en jämn och hög nivå, det är väl det som världsrankingen syftar på att man är bra över en längre tid medan OS mer handlar om att vara bra just i den turneringen och hantra de situationer som dyker upp där medan det nu under säsongen hantera de situationer som dyker upp mer hela tiden. 

Det här är en av många tävlingar, vi spelar ett 20-tal under en säsong. Givetvis gäller det att göra så bra som möjligt i samtliga men vi ar ju det stora målet med OS i februari. Varje enskilt event och tävling syftar ändå på att bygga upp så att formen ökar fram emot OS. 

 Du opererade ju ryggen tidigare i år, en operation vars rehab drog ut på tiden. Hur nära 100% är du efter operationen nu?

 – Curlingmässigt är det ganska nära men fysiskt är det ganska långt ifrån. Det beror lite på hur man ser det. Skulle jag gå in i en OS-turnering nu skulle jag nog känna att jag inte riktigt är där ännu varken fysiskt eller självförtroendemässigt för att göra sitt livs prestation i en turnering men generellt curlingmässigt så känns det ganska bra. 

Efter EM går vi in i en träningsperiod med sikte på OS

Vad vill du mer se av laget dels nu under Masters i Lloydminster och tiden fram till EM?

 – Nu är vi inne i den fasen när vi ska börja trappa upp formen och vi fick ju ett bra svar i Schweiz nu i helgen trots en tuff träningsperiod innan och vinner den turneringen även om det var lite svagare motstånd än det vi kommer att möta nu i Kanada. Men vi presterade ändå bra spel i Schweiz och även om det varit bättre motstånd där tror jag att vi hade kunnat prestera bra även då.

Så från och med nu vill vi se att spelet kommer mer och mer, kanske lite för tidigt att hoppas på det nu då vi haft en tung träningsperiod hemma. Resultaten får vi ta med en nypa salt men spelet hoppas vi ska bli bättre och bättre efter hand, framförallt nu mot EM först och främst men efter det mot OS.     

 Vad blir viktigt sedan i nästa skede, mellan EM och fram till OS?

 – Efter EM går vi in i en träningsperiod igen som också blir den sista inför OS då januari innebär mycket tävlande och lite träning för att komma in i matchtempot inför OS. Så det blir en viktig träningsperiod för att bygga upp tempot och fokuset inför OS för att vara i vårt livs form inför OS.     

 Gruppspelet pågår till fredag och sedan väntar slutspel med eventuellt särspel, kvartsfinal, semifinal och final. Vad krävs för att nå hela vägen, för nu är det väl många lag som vill sätta er på plats?

 – Ja precis, de flesta lagen går ju in i sina uttagningar till OS ganska snart. Kanada i december och många lag kommer formtoppade till den här turneringen medan vi blev ju klara för OS redan i maj så att vinna den här turneringen blir tufft då de kanadensiska lagen kommer att vara i mycket bättre form än oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".