kvinna med runda glasögon i vit läkarderss i sjukhuskorridor
Frida Kareliusson, AT-läkare i SYLF, Sveriges yngre läkares förening Foto: Hedvig Nilsson/Sveriges Radio

AT-läkare: "Det är en patientsäkerhetsrisk"

Frida fick vänta i över 10 månader
3:32 min

Läkaren Frida Kareliusson fick vänta i 10,5 månader på att få en AT-plats på Centralsjukhuset i Karlstad. Hon menar att de långa väntetiderna i förlängningen kan äventyra patientsäkerheten.

– Frustrerande!

Det säger Frida Kareliusson om de långa väntetiderna till AT-plats som blivit en flaskhals i läkarutbildningen. AT, allmän tjänstgöring, är ett krav för att få legitimation, och utan den kan utexaminerade läkare inte fortsätta specialisera sig.

– Vi pratar om att det finns en läkarbrist, men det är framför allt en brist på specialister, och då behöver man ju få igenom läkarna genom AT:n.

Under den tid hon väntade på AT-plats vikarierade hon som många andra som underläkare.

– Det är inte reglerat och det är inte alls säkert att man har handledning. Det är ett problem för läkaren själv men också en patientsäkerhetsrisk i det långa loppet, när man som grön får arbetsuppgifter där man borde ha mer handledning än man får, säger Frida Kareliusson.

Hon sitter med i styrelsen för Sveriges yngre läkares förening, SYLF, i Värmland. I brist på offentlig statistik har SYLF tagit fram egen för att kartlägga väntetiderna. Föreningen efterlyser nu en nationell samordning av AT-platser via Socialstyrelsen.

– Det behöver bli fler AT-platser, och det här är en nationell fråga, tycker Frida Kareliusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".