två personer i ett rum
Per-Inge Lidén, kommunalråd i Karlstad (mp), och Anna Nordholm, fastighetsförvaltare på bostadsbolaget Lundbergs. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio

Nytt avtal skapar boenden åt nyanlända

1:20 min

För att kunna erbjuda bostad till alla nyanlända som kommunplacerats i Karlstad har kommunen idag ingått ett avtal med Fastighetsägarna.

Avtalet gör att privata fastighetsbolag kan hyra ut lägenheter i andra hand och ta ett större socialt ansvar. Per-Inge Lidén, kommunalråd i Karlstad, är nöjd med avtalet.

– Det är viktigt att de som kommer hit får ett bra boende så att barnen kan börja skolan och man kan etablera sig, säger Per-Inge Lidén. Det är också viktigt att det är spritt runt om i kommunen.

Han talar också om vikten av att få svenska vänner, kompisar och grannar som de nyanlända kan få hjälp av när man ska ta sig in i det här samhället.

Enligt Anna Nordholm, fastighetsförvaltare på bostadsbolaget Lundbergs, ger avtalet en bra grund för samarbetet med kommunen.

– Det redogör tydligt för vilka ansvar och roller som vi tillsammans med kommunen har i detta avtalet och det säkerställer också att vi vid behov kan få stöd från kommunen i form av tolkar och så vidare när vi hyr ut lägenheter.

De har tecknat ett liknande avtal med Örebro kommun i februari och hittills har sex lägenheter hyrts ut.

– Den erfarenheten vi har därifrån är enormt positiv, säger Anna Nordholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista