Berit Högman. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Berit Högman konstaterar att vi måste arbeta vidare med frågan om sextrakasserier. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Berit Högman om sextrakasserier: "Inte lagarna det är fel på"

0:55 min

Enligt tidningen Expressen har ett drygt 20-tal av riksdagens ledamöter utsatts för sexuella trakasserier under tiden i politiken. För Berit Högman, värmländsk riksdagsledamot för Socialdemokraterna, kom resultatet som en överraskning.

Berit Högman har suttit i riksdagen under flera mandatperioder och har själv inte drabbats av sexuella trakasserier i samband med sitt uppdrag. Hon har heller ingen säker uppfattning om trakasserierna har förändrats över tid.

– Både ja och nej. Eftersom drygt 20 personer råkat ut för detta så visar det ju att det fortfarande finns rötägg. Och det räcker som faktum att vi måste fortsätta att jobba med detta, säger Berit Högman.

Har du själv blivit utsatt någon gång?

– Inte i riksdagen. Men det har hänt, men det är inget jag vill outa, säger Berit Högman.

Den senaste tiden har flera röster höjts för att det behövs nya lagar för att bättre skydda dem som drabbas av sexuella trakasserier.

Som riksdagsledamot kan du ju vara med på och påverka lagändringar - hur ser du på den frågan?

– Det är inte det första jag tänker på. Jag är inte säker på att det är lagarna det är fel på, utan det handlar om hur vi beter oss mot varandra som människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista