Polisbil. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Polisen om yxoffer: "Då får hon ju dö då"

3:00 min

När en kvinna i en ort utanför Sunne avled efter hugg med en yxa i huvudet fick inte ambulansen någon polisassistans, skriver Aftonbladet. Polisens operatör uttryckte sig då på ett sätt som fick SOS Alarm att anmäla honom.

Det var gärningsmannen själv som i slutet av maj i år ringde larmsamtalet där han berättade att han slagit en kvinna i huvudet och att hon blödde kraftigt. Ambulansen ville då, enligt rutinerna, att polisen skulle gå in först, eftersom gärningsmannen var kvar på platsen.

Men polisens operatör ska då ha sagt att det inte fanns någon patrull att skicka och sedan sagt: "Nej, men då får hon ju dö då, i så fall", enligt Aftonbladet.

Nej, men då får hon ju dö i så fall"

SOS Alarm gjorde en avvikelserapport med anledning av hur polisen uttryckte sig och polisen säger till tidningen att det här inte är korrekt hanterat från deras sida och att det var ett uttryck för frustration.

När P4 Värmland talar med Region Bergslagens kommunikationschef Mats Nyhlén om ärendet säger han:

 – Det är inget bra beteende. Det är inte så vi ska arbeta.

Tanken är ju att polisen ska skydda ambulanspersonal och brandkår så att de kan arbeta i lugn och ro"

Men ambulanspersonal har rätt att begära polisassistans?

– Ja, självklart. Tanken är ju att polisen ska skydda ambulanspersonal och brandkår så att de kan arbeta i lugn och ro. Det är en del av polisens arbetsuppgifter, säger Mats Nyhlén.

Vad säger du om hur polisens operatör har uttryckt sig?

– Det är inte bra sagt.

Enligt Mats Nyhlén har närmsta chefen pratat med den berörda polisen och då fått veta att agerandet inte var ok. 

När polisen kom till fastigheten fann de kvinnan allvarligt skadad av flera hugg med en yxa i huvudet. Hon fördes med ambulanshelikopter till Universitetssjukhuset i Örebro där hon avled några dagar senare.

En man är åtalad misstänkt för mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista