Fick nobben när han slog larm om fotbollens sexismproblem

5:56 min

Efter avslöjandet om penisbilder har frågan om sexuella trakasserier inom fotbollen diskuterats intensivt. Men när värmlänningen Peter Svensson slog larm om fotbollens sexismproblem för ett par år sedan fick han inget gehör.

Nyligen avslöjade Svenska fotbollförbundets tidigare utvecklingsansvariga Gunilla Axén att tre före detta landslagsspelare skickade penisbilder till henne. Någonting som ska ha inträffat i mitten av 00-talet.

Flera tunga namn inom svensk fotboll har reagerat med förvåning, tidigare förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell har också uttryckt skepsis.

Men Munkforsbördige debattören Peter Svensson, som 2015 jobbade med maskulinitetsfrågor inom fotbollen, är inte överraskad. På uppdrag av Svensk elitfotboll och antimobbningsorganisationen Friends utbildade han elitklubbar.

– Precis som #metoo i övrigt synliggör det som sker nu den här strukturen som många av oss har haft svårt att se och förstå, säger Peter Svensson till P4 Värmland.

Han säger att när han ville ta krafttag mot sexism inom fotbollen fick han inget gehör.

– Jag fick inte fortsätta, för man ville ha en annan riktning på det fortsatta arbetet. Jag vägrade släppa idén om att vi hade en jättemöjlighet att förebygga sexism, våld och machokultur genom att börja prata om det som råder inom fotbollen. Och det finns klubbar som är superbra exempel på hur man försöker jobba bort sådana saker. Problemet är att ibland blir värdegrund en strategi, men så är kulturen en annan och det är fortfarande den som är bäst på att mästra machokulturen som till exempel blir lagkapten.

Har du någon passning till fotbollsföreningar i Värmland?

– Inventera. Gör jobbet. Prata om våldet. Arrangera en killmiddag. Gör någonting, det är väl en bra passning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista