Sidhuvudet på en dom från tingsrätten. Foto: SDveriges Radio.
Foto: Sveriges Radio.

Fängelse för smugglande bussföretagare

1:14 min

En värmländsk bussföretagare döms till nio månaders fängelse för bland annat grov smuggling och grov olovlig försäljning av alkohol.

Mannen har enligt tingsrättens dom fört in och sålt alkohol från Tyskland. Vid mannens fastighet hittade polisen våren 2016 över 1 000 liter öl och flera hundra liter vin, sprit och cider.

Mannen har själv medgett att han har sålt en del alkohol, men inga stora mängder och inte för att tjäna pengar på det. De större mängder alkohol som polisen hittade förklarar han med att han hade tänkt ordna fest, en fest som aldrig blev av.

Men enligt tingsrätten finns det omfattande bevisning som stödjer åklagarens påståenden om att mannen har sålt större mängder än han har erkänt. Det handlar bland annat om lappar där alkoholsorter, mängder, priser och namn har noterats, men även om mejl, sms och uppgifter från vittnen.

Enligt domen är det styrkt att cirka 3500 liter öl och cider, knappt 200 liter vin och 76 liter sprit har sålts.

Utöver fängelsestraffet meddelas mannen näringsförbud i tre år.

Även mannens sambo straffas, med villkorlig dom och böter, för penningtvätt och försvårande av skattekontroll. Sambon har nekat till brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista