Sundstatjärnsfisket
Notfiske genomfördes för ett år sedan för att kartlägga fiskbeståndet i Sundstatjärn. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio arkiv.

Fiske för bättre vatten i Sundstatjärn

1:11 min

Nu ska delar av fiskbeståndet i Sundstatjärn i Karlstad bort. På måndag inleds fisket, som ska leda till bättre vattenkvalitet och mindre algblomning.

Algblomning har länge varit ett återkommande sommarproblem i Sundstatjärn, kommunen har vid en mängd tillfällen fått gå ut och avråda från bad där.

I höstas genomfördes notfiske i tjärnet för att kartlägga beståndet och hitta lämpliga åtgärder. Och nu är det alltså dags för rejäla förändringar för fisklivet i det lilla vattendraget.

Med hjälp av ringnot ska fisken tas upp. Alla gäddor och abborrar större än 15 centimeter släpps tillsammans med ett mindre antal sutare tillbaka i sjön.

Men övrig fisk, till exempel mört och små abborrar, ska istället sättas ut i Klarälven.

Fisket kan behöva upprepas några gånger innan det finns ett självreglerande fisksamhälle i balans, där rovfisken kan hålla efter de djurplanktonätane fiskarna, enligt kommunen. Eftersom mängden bottenbökande fisk kommer att minska väntas även läckaget av näringsämnet fosfor som finns i sjöbotten minska.

– Den här metoden har visat sig verksam i andra sjöar som har haft problem med algblomning och vi hoppas att det kommer att fungera även i Sundstatjärn, säger Per-Anders Bergman, förvaltningsdirektör på teknik- och fastighetsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Arbetet ska genomföras i samarbete med Nedre Klarälvens fiskevårdsområdes-förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista