Värmländska råttproblem kan öka i framtiden

7:53 min

Vi kommer att få ökade problem med råttor i framtiden i Värmland, befarar skadedjursbekämpningsbranschen.

Råttproblemet är stort i våra stora städer i Sverige som tex Stockholm, Malmö och Göteborg. Men nu tyder det också på att vi kommer att få ett allt större problem med råttor även här i Värmland.

– De får mat helt enkelt. Kompostering, avfallskvarnar som installeras och sedan har råttorna skyddad verkstad i avloppsnätet kan man säga. Vi har ganska gamla avloppsnät som håller på att förnyas konstant. Problemet är att många delar av det gamla nätet tas inte upp ur marken utan är kvar vilket ger blinda rörstammar som råttorna kan bo i, säger skadedjursexperten Per Samuelsson.

Hur allvarligt skulle du säga att det är?

– Att råttorna är i avloppsnätet är inte allvarligt, de gör inte så mycket skada i själva kommunala nätet. Problemet är att de kommer in i hus och kan gnaga sönder rör, orsaka sättningar under hus, vattenskador och sådant.

Jag och Per Samuelsson träffas i ett villakvarter i Forshaga, där man har haft en hel del problem med råttor, något man nu fått bukt med. Däremot så är det en del orter som har besvär. Till exempel Kristinehamn och Säffle.

– Min misstanke är att det har att göra med just avloppsnätets utformning och att bägge de orterna är ganska lika i utformningen så att säga. Du har ett vattendrag som går rakt igenom samhället, gammal stadskärna och det sluttar ner mot ån. Vid kraftiga vattenflöden så misstänker vi att råttorna trycks ut i hemmen. Det blir kommunens ansvar eftersom det är kommunens avloppsnät, säger Per Samuelsson.

Spelar ingen roll ifall det är bottenvåningen i en villa eller fjärde eller femte våningen i ett hyreshus, de klättrar lika fint i rören var som helst."

Några av tipsen för att förhindra råttorna att komma in till ditt hem är att stänga toalettlocket.

– Det är inte så att det kryper upp råttor i toaletterna hos 80% av alla fastigheterna i Sverige men är man paniskt rädd för råttor så stäng toalocket. Ett vattenlås i avloppet är inga problem för råttan. Sedan så spelar det ingen roll ifall det är bottenvåningen i en villa eller fjärde eller femte våningen i ett hyreshus, de klättrar lika fint i rören var som helst, säger Per Samuelsson.

Andra tips för att hålla råttorna borta från sitt hem är att tex kolla att gallret över golvbrunnarna i duschen verkligen sitter fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista