Flaggviftning för katalonsk självständighet i samband med ett tal av regionpresidenten Carles Puigdemont i Barcelona nyligen. Foto: Santi Palacios/AP photo/TT arkiv.
Flaggviftning för katalonsk självständighet i samband med ett tal av regionpresidenten Carles Puigdemont i Barcelona nyligen. Foto: Santi Palacios/AP photo/TT arkiv.

Värmländsk professor: Språket vapen i Katalonien

0:54 min

Den dramatiska dragkampen mellan Kataloniens regionregering och Spanien fortsätter. Språket har använts som ett politiskt vapen, säger värmländska professorn Inger Enkvist.

Två dagar efter självständighetsförklaringen i det katalanska parlamentet, och efter att den spanska regeringen officiellt tagit kontroll över Katalonien, hölls igår en stor demonstration i Barcelona för Spaniens enighet.

Hundratusentals människor samlades i ett gulrött flagghav längs den stora boulevarden Passeig de Gràcia och dess sidogator. Arrangören hade bett folk att ta med sig katalanska, spanska och europeiska flaggor och uppmaningen hörsammades grundligen.

Katalonien har samtidigt utropat självständighet. Regionens största självständighetsrörelse ANC har manat offentliganställda att inte lyda order från Madrid och att utöva "passivt motstånd".

Värmlandsbördiga Inger Enkvist är professor emerita i spanska vid Lunds universitet, och kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida. Hon menar att språket har använts som politiskt vapen i frågan om självständighet i Katalonien.

– Det började redan med den nya konstitutionen 1978, där infördes autonomier, det vill säga regioner med stor självständighet. Där hette det att Katalonien, Baskien och Galicien skulle ha två språk, både spanska och det lokala språket. Men några aktivister bland nationalisterna har stegvis infört katalanska som det dominerande språket. Språket har varit det som har lett fram till ett nationalistiskt innehåll, säger Inger Enkvist till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista