Karl-Henrik Grinnemo
1 av 2
Karl-Henrik Grinnemo. Foto: Privat.
Paolo Macchiarini. Foto: Lorenzo Galassi/AP photo/TT arkiv.
2 av 2
Paolo Macchiarini. Foto: Lorenzo Galassi/AP photo/TT arkiv.

Visselblåsare välkomnar Macchiarinibesked

4:14 min

Paolo Macchiarini fuskade i sin forskning, slår Centrala etikprövningsnämnden fast. Äntligen, kommenterar värmländske visselblåsaren Karl-Henrik Grinnemo beskedet.

Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) konstaterar att Paolo Macchiarini fuskade i sin forskning om syntetiska luftstrupar som opererades in på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset.

CEPN har granskat en artikel i tidskriften Lancet, där den första av operationerna beskrivs.

"Expertgruppen finner att det har getts vilseledande och förskönande information om patienters faktiska tillstånd samt att betydelsefull information undanhållits", skriver CEPN bland annat i sitt utlåtande.

Kilsbördige läkaren Karl-Henrik Grinnemo är en av dem som tidigt upptäckte och påtalade misstankar mot Macchiarini. Värmlänningen gläds därför åt beskedet från CEPN idag. 

– Äntligen. Äntligen blir det ett beslut kring de här artiklar, vi har verkligen väntat på detta. Vi gjorde vår formella anmälan redan sommaren 2014, och nu först kommer ett besked som jag gillar starkt, att de här artiklarna dras tillbaka, säger Karl-Henrik Grinnemo till P4 Värmland.

Vad innebär beskedet konkret?

– Det är ett väldigt viktigt besked. Det innebär att artiklarna om platsluftstrupar har funnits vara oredliga, det vill säga forskningsfusk. Det gör att artiklarna kan dras tillbaka från vetenskapen. Och det innebär ju också att de här implantationerna som har gjorts på patienterna har vilat på oredlig forskning, vilket gör det ännu mer anmärkningsvärt att det inte blev något åtal.

Samtliga författare till de sex artiklarna är ansvariga för forskningsfusk, enligt expertgruppen. Men Paolo Macchiarini är främst ansvarig.

I slutändan är det Karolinska institutet och dess rektor som avgör om Macchiarini och hans kollegor kommer att fällas för oredlighet i forskning eller inte.

– Det skulle förvåna mig enormt om Karolinska institutet går emot både Centrala etikprövningsnämnden och tidigare Bengt Gerdins utredning. Det skulle bli en folkstorm mot Karolinska insitutet, det tror jag inte de vågar, säger Karl-Henrik Grinnemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista