Vårdguidens startsida på nätet. Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump från Vårdguiden.

Nu kan också 16-åringar se sin sjukjournal på nätet

1:15 min

Från 1 november kan 16-åringar ta del av sin sjukjournal via vårdguidens hemsida på nätet. Åldersgränsen har nämligen sänkts med två år.

För de flesta vuxna är det idag möjligt att ta del av sin sjukjournal via nättjänsten 1177.se. Den 1 november öppnades den möjligheten för fler då åldersgränsen sänktes från 18 till 16 år. Det som krävs är en e-legitimation.

HÄR kan du läsa mer om vad som gäller (Vårdguiden)

– Det har diskuterats och värderat utifrån flera aspekter. Nu har man bedömt att från 16 års ålder är man mogen att ta del av sina sjukjournaler, säger Cecilia Karlsson, e-hälsostrateg på landstinget i Värmland.

Men hon påminner om att man ska tänka sig för trots att man nu ges möjligheten att logga in:

– Det som oftast diskuterats är om det finns någon form av hot bakom en inloggning, det vill säga att någon annan ska ta del av din journal. Då kan man försegla sin journal så att ingen annan kan läsa den. Då kan man inte själv heller ta del av uppgifterna, men det är ju ändå ett skydd som finns, säger Cecilia Karlsson till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista