Flygbolaget Nextjet får förnyad licens

Nextjet, som bland annat flyger mellan Karlstad och Arlanda, får förnyad licens av Transportstyrelsen. Men myndigheten fortsätter ha ett vakande öga på bolaget.

Nextjet har kämpat med ekonomiska problem, och för ett par månader sedan drog Transportstyrelsen in flygbolagets licens. Samtidigt utfärdades en tillfällig licens till 17 november.

Nu kan bolaget alltså andas ut.

– Vi har precis fattat beslut om att ge Nextjet dess operativa licens som är giltig tillsvidare utan en bortre tidsgräns, säger Simon Posluk, enhetschef vid Transportstyrelsen, till TT.

Efter ett antal olika åtgärder har bolaget börjat beta av förfallna fodringar och skulder. På så sätt har man fört bolaget ur den här svåra ekonomiska situationen.

Nextjet skickade i september in en ansökan om ny licens till Transportstyrelsen efter att bland annat ha tagit in 42,5 miljoner kronor i en nyemission.

Men även om licensen nu är säkrad, så fortsätter Transportstyrelsen alltså att bevaka flygbolaget.

– Vi har en riskbaserad ekonomisk tillsyn av våra flygföretag. De kommer att följa den tillsyn som vi gör precis som vilket annat bolag, men utifrån att de haft en sådan situation kommer vi naturligtvis att följa dem lite noggrannare, säger Simon Posluk till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista