En polisman i gul väst med texten "polis"
Hot och våld mot poliser väcker oro. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio arkiv.

Hot och våld mot poliser oroar facket

Magnus Rosenback: "Det är väldigt bekymmersamt"
5:22 min

Många poliser upplever att hot och våld i deras arbetsvardag ökar. Den senaste tidens attentat mot polis och polisstationer på flera håll i Sverige väcker också oro, konstaterar Magnus Rosenback från polisfacket.

Polisförbundets medlemsundersökning från i somras visar att sju av tio poliser upplever att hot och våld ökat i deras arbetsvardag de senaste två åren.

De senaste veckorna har polisstationer i Helsingborg och Växjö utsatts för attentat. Och i Västerås sköts det mot en polis bostad nyligen.

Händelserna upprör Magnus Rosenback på Polisförbundet i region Bergslagen, där Värmland ingår.

– Jag blir förbannad. Det är en väldigt utsatt arbetsmiljö vi har, och att det bara blir värre och värre är ingenting vi kan ta lätt på, säger han till P4 Värmland.

Han efterlyser hårdare straff för dem som begår brott mot blåljuspersonal.

– Och det är en alldeles för långsam hantering av sådana här ärenden.

Vad kan det handla om, har du konkreta exempel på vad man får uppleva?

– Det kan vara att du vid ett ingripande blir hotad, eller din familj blir hotad. En gärningsman kan ha kartlagt enskilda poliser, berättar var deras barn går på dagis eller var poliserna har sin bostadsadress. Det är stenkastning, det är våld, det finns flera fall där anställda upplever att man har skruvat av hjulbultar på bilen eller saboterat bilar och repat dem. Det är många olika händelser, men eftersom det är så omfattande blir det nästan vardag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".