mäklarskylt  bostadsrätter karlstad
1 av 3
Det är ovanligt många objekt ute till försäljning - som här på Sommaro. Foto: Annika Ström/ Sveriges radio
fastighetsmäklare Ola Nybell karlstad skandiamäklarna
2 av 3
Fastighetsmäklare Ola Nybell i Karlstad. Foto: Annika Ström/ Sveriges Radio
nybyggnation bostadsrätter karlstad
3 av 3
Över 600 nya bostadsrätter står inflyttningsklara i början av 2018 i Karlstad - bland annat vid Bryggudden i Inre Hamn. Foto: Annika Ström/ Sveriges Radio

Trendbrott i försäljning av bostadsrätter

4:47 min

– Jag tror att vi ser ett trendbrott med en lugnare prisutveckling och affärer som tar mer tid, säger fastighetsmäklare Ola Nybell i Karlstad.

Just nu ligger ovanligt många bostadsrätter, 215 stycken enligt Mäklarstatistik, ute till försäljning i centrala Karlstad. Det är en topp nu om man ser till den senaste treårsperioden.

– Det kommer påverka priset. Kunderna får mer att välja på. Då kan affärerna ta lite längre tid och vi tror inte värdeökningen kommer vara så hög som den tidigare vart, säger Ola Nybell på Skandiamäklarna.

Det är de senaste månaderna han sett ett trendbrott men det är ännu för tidigt att kunna se en förändring i prisstatistiken.
Han tror på och välkomnar en normaliserad bostadsmarknad.

– Vi har haft en helt orimlig bostadsmarknad med 20 procent per år och hetsig marknad där det säljs innan visning och det blir lite onaturligt och stress. Ett tag såldes 25 procent innan visningen. Nu tror jag det kommer bli en bättre och mer normal marknad, säger Ola Nybell.

Varför är det så många bostadsrätter till salu?

– Vi har stora förflyttningar framöver med nyproducerade bostadsrätter, säger Ola Nybell.

Totalt räknar han med att det är över 600 nya bostadsrätter med inflyttning i vår, de flesta ligger i hamnområdet, och då är det många som behöver sälja sitt nuvarande boende nu.

Att marknaden förändrats märker Lea, 24 år, i Karlstad som sålt två lägenheter på kort tid. Den första såldes för ett år sen.

– Den förra lägenheten ökade med nästan hundra procent från utgångspris. Intresset var stort och vi fick bud innan visningen. Det var en rekordförsäljning och jätteroligt så klart, säger Lea.

Försäljningen av den lägenhet som de bor i nu på Sommarro gjordes för en månad sen och gick betydligt trögare.

– Vi var inte beredda på att det skulle bli så tufft. Men vi har ju köpt ett hus så då måste man ju sälja den bostad man har så att allt ska gå ihop. Vi hade en klump i magen. Det gick långsammare. Den gick för utgångspris och det var helt okej, säger Lea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista