Nya skyddsrum är ingen prioritet för Värmland

4:27 min

De 65 000 skyddsrum som finns idag räcker inte till om Sverige skulle mötas av ett väpnat angrepp. Men för Värmlands del så är det dock inte en prioritet att bygga nya skyddsrum just nu.

– Rent krasst så är det här en ekonomisk fråga. Det är ohyggliga kostnader att börja återskapa alltihopa. Och jag tror inte det finns en politisk vilja att ta den kostnaden. Och då gäller det att varje skyddsrum ligger på rätt ställe. Och ska vi nyproducera så måste det vara väldigt noggranna analyser utifrån risker vart de ska hamna, säger Henrik Larsson tillförordnad enhetschef för enheten för räddningstjänst på MSB.

Henrik Larsson tror då att man kommer att prioritera Stockholm, Göteborg, Östersjöinloppet, Nordkalotten och delar av Västra Götaland, hamnområdena där. Men inte Värmland, i alla fall inte just nu.

Det finns inget politiskt beslut om att alla personer i Sverige ska ha tillgång till skyddsrum. Alla som bor inom ett område med minst 5000 personer ska ha skyddsrum, det kan också vara så att det är förtätat inom vissa områden som bygger på hur hotbilden har sett ut tidigare.

Värmland har idag 1 740 skyddsrum. Tillsammans tar dessa 178 000 personer. Idag bor ungefär 280 000 personer i Värmland. Skicket på skyddsrummen är varierande. Oftast så handlar det om brister i ventilationssystemet men generellt sätt så är de i ett ganska bra skick.

I Karlstad finns det skyddsrum till 80 000 personer. I Årjäng finns det bara två skyddsrum och i Torsby finns det ett skyddsrum med plats för 100 personer. Men trots att Torsby bara har ett skyddsrum så innebär det inte att det är mer osäkert i Torsby, snarare tvärtom menar Henrik Larsson tillförordnad enhetschef för enheten för räddningstjänst på MSB.

– Nej det tycker jag inte, jag tror snarare att de ligger i gynnsamma områden med få hot. Så det är väl snarare så man ska se det. Hade man däremot byggt ett regemente i Årjäng, ja då får man ompröva det eller att man skulle påbörja någon form av någon produktion av förnödenheter som man behöver i Torsbyområdet, då måste man titta över det, berättar Henrik Larsson.

Om Sverige skulle bli utsatt för ett väpnat angrepp så skulle Värmlands roll kunna handla om att ta emot evakuerade personer. Detta eftersom Värmland inte har några militära regementen kvar, det finns inga flottiljer, finns ingen produktion av krigsmateriell. Och skulle Värmlands roll bli den då behövs den en plan för det.

– Hur ska planeringen se ut i de värmländska kommunerna för att kunna ta emot flyktingar eller personer som har blivit evakuerade ifrån Storstockholmsområdet. Vilka lokaler ska nyttjas till det och hur ska den organisationen se ut? Det tror jag kan bli en mycket större fråga för Värmland än själva byggandet av skyddsrum, för att få till det här systemet, säger Henrik Larsson.

Utöver att se över skyddsrummen kommer MSB även jobba med andra åtgärder.

– Vi kommer att börja jobba med att förbättra varningssystemen. Varningssystemen idag är Hesa Fredrik och SMS. Sen kan man ju kanske fundera på om SMS kommer att fungera vid höjd beredskap eller i krig. Där är det också viktigt att man bygger ihop systemen, alltså försvarsmaktens radarsystem med varningssystemen så att vi hinner varna befolkningen i rätt tid, säger Henrik Larsson tillförordnad enhetschef för enheten för räddningstjänst på MSB.

MSB kommer också att fördubbla antalet kontroller av skyddsrum och har också äskat mer pengar för att åtgärda de brister som finns i skyddsrummen. Man ska också se över organisationen runt skyddsrummen bland annat.

Här hittar du ditt närmaste skyddsrum. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista