Johan Öhman och Maria Karlsson Öhman
Det var när Maria kom hem från jobbet en dag som hon kände att något inte stämde. Bosse rörde sig inte i magen. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

När mardrömmen blir verklighet

"Att komma över sorg är något jag inte tror på"
9:54 min

När Bosse föddes 2011 var han död. Han hade dött i Maria Karlsson Öhmans mage fem dagar tidigare.

Maria Karlsson Öhman och Johan Öhman väntade sitt första barn. Hösten 2011 kände Maria hur livet där inne inte rörde sig på samma sätt som innan. Då var det redan för sent, Bosse hade dött där inne.

– Maria sa till mig att det inte finns några hjärtljud, men jag förstod inte. Till slut fick hon skrika till mig i telefon att han är död. Det var givetvis den värsta kvällen i mitt och våra liv, berättar Johan, som fick beskedet när han var på jobb i Norrland.

Fem dagar efter att Bosse dött i Marias mage får hon också föda honom och paret får tre dagar tillsammans med honom.

– Vi hade kunnat stanna där hur länge som helst. Vi fick tre dagar med honom som var helt fantastiska. Vi tog fotografier, pussade honom och knöt an till honom, säger Johan.

Hur viktigt var det?

– Det var jätteviktigt och det är helt avgörande för att ta det där avskedet man måste göra. Att lämna sitt barn på sjukhuset och veta att man inte ska ses mer, säger Maria.

Under tisdagen har filmen "Efter Inez" premiär i Värmland. Maria och Johan är engagerade i Spädbarnsfonden och är med i ett panelsamtal tillsammans med filmaren Karin Ekberg efter filmen.

Om efter Inez:

  • Från regissören bakom den uppmärksammade Att skiljas kommer nu Efter Inez – något så sällsynt som en hoppfull film om sorg. Denize och Filip har förberett allt för sitt första barn, men strax innan beräknad förlossning slutar den efterlängtade dottern Inez hjärta att slå. Tre dagar senare föds hon död.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".