Man vid MSB skylten
Jonas Norén, avdelningschef på MSB:s verksamhetsstöd. Foto: Annica Buvik/Sveriges Radio

MSB flyttar till riskområde

1:15 min

Trots att översvämningsrisken är stor och lokalerna saknar skyddsrum kommer MSB i Karlstad nästa år att flytta till Tullholmsviken.

Översvämningsrisken är hög i Karlstad kommun, det har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kartlagt tidigare.

MSB som även de senaste dagarna rapporterat om att det saknas skyddsrum i Sverige.

Trots det här har MSB i Karlstad valt att lägga sina nya lokaler i ett vattenområde med inbyggda pumpar i garaget för en eventuell översvämning. Man har heller inte valt att bygga något skyddsrum.

– Det viktiga är att man ger akt på de analyser som finns och i det här fallet om vi börjar med vattennivån så är det så att Karlstad kommun har gjort en utredning för olika bostadsområden, bland annat för Tullholmsviken. De har i den gjort bedömningar om hur hög Vänern kan bli överhuvudtaget och vid de högsta vattennivåerna kommer den här fastigheten att klara det utom garaget. Där kan vi få en viss översvämning på någon decimeter och det är en beräknad risk som byggherren har tagit hänsyn till, säger Jonas Norén avdelningschef på MSB:s verksamhetsstöd.

Men varför väljer man då att ändå bygga?

– Dels för att vi vill ha en aktivitetsbaserad arbetsplats och dels har MSB vissa verksamheter som tjänar på att vara i en egen byggnad helt enkelt, säger Jonas Norén.

Men med tanke på att ni nu bygger vid vatten och att det inte finns några skyddsrum, borde ni ändå inte föregå med gott exempel?

– Ja, men föregå med gott exempel. Vi tycker ju att byggnation av skyddsrum ska ske samordnat och kontrollerat i samhället och just nu innebär det att det inte byggs nya skyddsrum och då följer vi det också naturligtvis. När det gäller vattennivåerna så har vi följt de rapporter som Karlstad kommun har gjort i byggnationen. Så vi tycker att vi har tagit hänsyn till de faktorer som finns, säger Jonas Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista