Ivan Sokolowsky framför polishuset
1 av 2
Ivan Sokolowsky, kommunpolis i Arvika Foto: Hedvig Nilsson/Sveriges Radio.
blond man
2 av 2
Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) Foto: Hedvig Nilsson

Polisen fixar inte alla medborgarlöften

4:17 min

– Det är en god idé, men vi har inte resurserna att få in det fullt ut i verksamheten.
Det säger kommunpolisen Ivan Sokolowski om polisens medborgarlöften.

Det var i samband med polisens omorganisation 2015 som de så kallade medborgarlöftena infördes.

– Det är tanken att det ska vara den nya styrmodellen för polismyndigheten, att medborgarna ska få komma till tals om vad vi ska arbeta med helt enkelt, säger Ivan Sokolowski som också sitter i Polisförbundets styrelse för Värmland.

Alla 16 kommuner i Värmland har idag medborgarlöften som kommunen och polisen skrivit tillsammans. De åtgärder som utlovas från polisens sida ska verka trygghetsskapande och brottsförebyggande på orten. Men kommunalrådet i Årjäng, Daniel Schützer (S) anser inte att polisen lyckats hålla sina löften när det gäller Årjäng.

– Man har misslyckats kapitalt så här långt och det som jag är mest upprörd över är att polisen lovade att ha ökad synlig bemanning i kommunen och både jag och medborgarna upplever det motsatta - vi ser mindre och mindre av polisen, säger Daniel Schützer (S).

Fyra andra kommuner som också blivit lovade att de skulle få en mer synlig polis är Storfors, Säffle, Arvika och Sunne.

I Storfors och Arvika anser kommunalråden att polisen har hållit sina löften. Arvikas kommunalråd Peter Söderström säger till P4 Värmland att reformen är bra men att man måste ha lite tålamod. I Sunne har man ännu inte utvärderat sina medborgarlöften, men kommunalrådet Gunilla Ingemyr är i grunden positivt inställd till reformen.

Nedan kan du se en lista över polisens medborgarlöften i Värmland, i just din kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista