Deckarskola med författaren Åsa Öhnell och några av kursdeltagarna Amanda Schutzer och Vincent Karlsson.
Deckarskola med författaren Åsa Öhnell och några av kursdeltagarna Amanda Schutzer och Vincent Karlsson. Foto: Jenny Tibblin

Deckarskola i Säffle

8:31 min

Höstlovet pågår för fullt och en av aktiviteterna för barn och unga är att lära sig att skriva sin egen deckare. Barn och ungdoms-författaren Åsa Öhnell håller i kursen.

Amanda Schutzer är 9 år gammal och en av de som är på biblioteket i Säffle för gå deckarskolan. Framför sig på ett bord där hon sitter så har hon en stor lunta med vita papper där hon har påbörjat en deckare.

– Jag har skrivit en tankekarta om ett skridskomysterium. En tankekarta är att man skriver upp lite om vad det ska handla om och vilka som är med, berättar Amanda Schutzer som är en av de som är med på deckarskolan i biblioteket i Säffle.

Även Vincent Karlsson är på plats för att lära sig att skriva deckare.

– Jag tycker om att skriva. Jag har skrivit tre böcker men det var länge sedan så jag kommer inte ihåg vad de handlar om, säger Vincent Karlsson.

Författaren Åsa Öhnell har skrivit bland annat Klarabella-deckarna och böckerna om superhjälten Supernova som är barn- och ungdomslitteratur. Hon håller också kurser i skrivande för barn och under veckan så har hon dels besökt Filipstad men också Säffle. Igår var hon på plats i Säffle för att hålla i en deckarskola.

Och anledningen till att hon började skriva har hon sin dotter att tacka för.

– Hon läste inte så mycket som hennes mamma ville att hon skulle göra. Det var lite trögt, hon kunde mycket väl läsa men det var lite trögt att få henne att läsa själv. Vi skulle åka till Sälen och åka skidor och då tyckte jag att det var ett bra tillfälle att läsa tillsammans. Så vi gick till biblioteket och började leta efter böcker, berättar Åsa Öhnell, författaren som håller i deckarskolan.

Åsa Öhnell berättar vidare att dottern inte hittade någon bok hon ville läsa och det slutade med att Åsa tog med sig datorn till Sälen och började skriva en bok till sin dotter. Dottern fick läsa det första utkastet och tyckte om boken.

Åsa Öhnell har en bakgrund som lärare och tycker om att jobba med barn och unga. Hon har alltid själv velat bli författare och hade velat haft en deckarskola när hon var liten.

– Jag tycker det är roligt att komma ut och träffa barn som är som jag var på den tiden. Jag hade älskat att gå i deckarskola när jag var liten, säger Åsa Öhnell.

Under eftermiddagen så blev det högläsning av deckarna som barnen skrivit och eventuellt så kommer också biblioteket i Säffle ställa ut de olika böckerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista