En USB-laddares felaktigt utformade stickproppkontakt. Foto: Elsäkerhetsverket.
1 av 2
Hör syns utformningen på stickproppen till en utpekad farlig USB-laddare. Det ska inte vara rundat, utan spetsig form på kanterna. Foto: Foto: Elsäkerhetsverket.
Mikael Carlsson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.
2 av 2
Mikael Carlsson är teknisk expert på Elsäkerhetsverket. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Fler betalar mer för en säker USB-laddare

"Konsumenten har uppmärksammat problemet"
0:52 min

Konsumenter har nu börjat ändra sitt beteende gällande köp av farliga mobil- och USB-laddare. Det visar en undersökning som Elsäkerhetsverket har beställt.

Undersökningen som gjorts av SIFO på uppdrag av Elsäkerhetsverket visar att det är under det senaste året som konsumenter har ändrat inställning och inköp av bland annat USB-laddare. 

– Vi ser att hela 43 procent har hört talas om att det har varit en del återkallelser av USB-laddare under året. Det är en ganska hög siffra och vi tror att det kan ha gett en viss medvetenhet hos konsumenten kring det här produktområdet, säger Mikael Carlsson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

Undersökningen visar också att en högre andel av konsumenterna nu kan tänka sig att betala mer för sin laddare för att få en säkrare produkt. 

– Siffran har ökat från måttliga tio procent till femton procent som är villiga att betala mer än 150 kronor för sin laddare, berättar Mikael Carlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".