Linus Persson
Linus Persson i Färjestad menar att det är spelarnas ansvar att se till att antalet farliga tacklingar fortsätter att minska. Foto: Mats Fagerström/P4 Värmland

"Det är vi spelare som måste ta ansvar"

2:51 min

Delat ansvar och en ökad respekt spelare emellan. Det är ishockeyspelarnas förklaring till varför antalet tacklingar mot huvudet har minskat i SHL.

Efter ett par år med flera uppmärksammade fall av skador och avslutade karriärer orsakade av allvarliga tacklingar minskar nu tacklingar mot huvudet i den svenska hockeyligan. 

Domaren Wolmer Edqvist välkomnar trendbrottet och menar att minskningen har stor positiv betydelse för sporten. Även flera spelare vittnar om en attitydförändring.

– Hjärnskakningar och huvudtacklingar har varit på tapeten under ett par år och jag tycker att det är vi spelare som som har höjt respekten för varann och det är vi som måste ta ansvar där ute. Sen går det fruktansvärt fort därute och ibland kan det bli fel utan att man menar det men jag själv försöker ha respekten med mig när jag går in i situationer och det hoppas jag att de andra också har, säger Färjestads Linus Persson.

Färjestads lagkapten Alexander Johansson av är en av de spelare som har dömts av Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd för en huvudtackling Förra säsongen stängdes han av i fem matcher och fick betala nästan 40 000 kronor i böter. Han berättar att det är en händelse som har lämnat spår. 

– Man lär sig enormt mycket. Först och främst är man ångerfull direkt efter och inser att man har skadat en annan hockeyspelare och det är inget man vill. Jag bad om ursäkt direkt och idag mår han bra och spelar ishockey fortfarande och det glädjer mig, berättar Alexander Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista