Polistillslag Hamntorget i Karlstad. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Bild från Hamntorget i Karlstad där razzian genomfördes i april 2016. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Huvudman bakom illegal trafikskola åtalas

Åklagaren: Om han fälls väntar ett flerårigt fängelsestraff
1:28 min

Ekobrottsmyndighetens utredningsenhet i Örebro har i dag väckt åtal mot en man för att han haft en illegal körskola med bas i Karlstad. Åtalet är det första i sitt slag.

Den obehöriga läraren på den svarta körskolan åtalas nu vid Värmlands tingsrätt för grovt bokföringsbrott.

– Åtalet är unikt i sitt slag, eftersom det blir första gången som illegalt bedriven trafikskoleverksamhet prövas mot bakgrund av regelverket mot ekonomisk brottslighet, säger kammaråklagare Eva Grandestedt, till P4 Värmland.

Den åtalade har övningskört med hundratals elever"

Ekobrottsmyndigheten tror att åtalet kan få stor betydelse för att komma tillrätta med de problem som svarta körskolor orsakat på många orter i Sverige. Utredningen visar att verksamheten med Karlstads som bas ska ha pågått under sex års tid, 2010-2016.

– Den åtalade har under den långa period som åtalet avser övningskört med hundratals elever och haft intäkter för, vad vi bedömer, miljontals kronor. Han har varken haft de tillstånd som krävs för att bedriva trafikskola eller redovisat intäkterna från verksamheten i enlighet med gällande regelverk, säger Eva Grandestedt.

Den åtalade har riktat sig mot en utsatt grupp i samhället"

Enligt Ekobrottsmyndigheten har verksamheten riktat sig till nyanlända och personer med behov av utbildning på andra språk, främst arabiska.

– Jag ser det som allvarligt att den åtalade utnyttjat situationen och riktat sig till en utsatt grupp i samhället, säger Eva Grandestedt.

Det var i april 2016 som Ekobrottsmyndigheten genomförde tillslaget för att säkra bevisning. Den nu åtalade mannen anhölls i samband med tillslaget. Han häktades av tingsrätten men försattes på fri fot i avvaktan på utredningen. Eftersom verksamheten saknat bokföring åtalas nu mannen som bedrivit verksamheten för grovt bokföringsbrott. 

Fälls han väntar ett flerårigt fängelsestraff"

Ytterligare två män anhölls inledningsvis misstänkta för grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Dessa två släpptes senare på fri fot. Idag åtalas alltså huvudmannen.

– Om den åtalade fälls i enlighet med åtalet så väntar ett flerårigt fängelsestraff, säger Eva Grandestedt.

Det är oklart när rättegången kommer att hållas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".