1 av 2
Fredrik Olausson, polis. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Fredrik Olausson, polis. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Polisen: Ungdomar döljer sitt missbruk med grinders

0:52 min

Fler och fler ungdomar använder en så kallad grinder. Det är en liten kvarn som används som för att bereda till exempel cannabis till små bitar innan det röks.

En grinder är en sorts kvarn som är gjord för mala örter och kryddor i små bitar. Den kan också, som är aktuellt här, användas för att mala marijuana till mindre partikelstorlekar.

Grindern består av två halvor som kan separeras och har vassa tänder riktade på ett sådant sätt att när båda halvorna vrids, så mals materialet som placerats inuti.

– De vill inte visa sina föräldrar att de har ett missbruk. De döljer sitt missbruk med en grinder, säger Fredrik Olausson, narkotikapolis i Karlstad.

Och det är själva maskeringen av användningsområdet som gjort grindern populär. Att se vad det egentligen är blir då svårt för föräldrarna.

– Det är batterier, ficklampor och spelmarker. Det är bara fantasin som sätter stopp på detta - och allt finns tillgängligt på internet, säger Fredrik Olausson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista