Sven Eric Bucht
Sven Eric Bucht vill satsa extra pengar på bredband i glesbygden. Foto: TT

150 nya miljoner till bredband på glesbygden

"Vi ska bygga utifrån och in istället"
1:05 min

Regeringen vill skynda på bredbandsutbyggnaden i glesbygden och öronmärker 150 miljoner kronor till de mest glesa områdena landet.

– Vi har noterat att det är väldigt svårt för de glesare delarna att komma i åtnyttjande av dom pengar som vi har anslagit för bredband. Det är därför regeringen tar tag i den här frågan. Vi ska bygga utifrån och in istället, säger landsbygdsminister Sven Eric Bucht.

Enligt regeringen satsas runt 5,5 miljarder kronor till bredbandsutbyggnad inom landsbygdsprogrammet fram till år 2020.

Det har kommit kritik om att stöden för bredband används i redan kommersiellt attraktiva orter istället för i glesbygdsområden med få invånare och där företag inte vill bygga.

Därför beslutar regeringen idag om att öronmärka 150 miljoner kronor av det totala bredbandsstödet till de mest glesbefolkade områdena. Och samtidigt får Jordbruksverket i uppdrag att ta fram nya regler för hur pengarna ska fördelas.

Tidigare i år fick också Post- och telestyrelsen, PTS, i uppdrag att ta fram förslag på hur stöden till bredband ska bli mer effektiva. PTS förslag presenteras senare i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".