Mattias Karlsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Mattias Karlsson, chef för öppenvården på Landstinget i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Värmlänningarna använder mest antidepressiva läkemedel i landet

1:00 min

Antalet personer som hämtar ut antidepressiva läkemedel har ökat i hela landet, men mest hämtar värmlänningarna ut. Nu tittar landstinget på hur man kan erbjuda patienterna mer samtal.

På tio år har användandet av medicinerna ökat med 22 procent i länet, det visar ny statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Även bland unga har användandet ökat kraftigt.

– Man måste sätta det här i ett sammanhang, hur ser det ut och vad är effekterna. Det är inte bra med bara läkemedel när det gäller depression utan det måste vara en del i en verktygslåda och då ingår ju andra behandlingar. Vi tittar mycket nu på till exempel samtal, hur ska vi kunna erbjuda det. Men det är ingen hemlighet att vi i Värmland har väldigt få psykologer, säger Mathias Karlsson som är läkare och chef för öppenvården på Landstinget i Värmland.

Antalet personer som hämtar ut antidepressiva läkemedel har ökat i hela landet. I Värmland handlar det om 111 av 1000 länsbor som hämtade ut antidepressiva läkemedel på apotek under förra året, att jämföra med 91 för tio år sedan.

Men att värmlänningarna är de som hämtar ut mest läkemedel behöver inte bara vara negativt menar Mathias Karlsson:

– Vad jag vet är att förra året såg vi en minskning i självmord i Värmland, det var sju stycken färre värmlänningar som tog livet av sig förra året. Jag vet inte vad som är kopplingen, det viktiga tycker jag är hur mår värmlänningen och vad är effekterna av den behandling vi ger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista